Francijev čarunalniški kotiček

Kotiček za vse, ki nas zanima kakšna računalniška bližnjica ali orodje, ki omogoča da bolj učinkovito in hitreje kako reč opravimo. V kotičku bo dovolj prostora tudi za zanimivosti in novosti na področju računalniške tehnologije, predvsem v povezavi z učenjem. Za vsak slučaj še dodam, da so vsi prispevki v kotički dobronamerni, uporabite pa jih na lastno odgovornost.

Za vse računalniške radovedneže je tu Francijev čarunalniški kotiček. 🙂

O bitnem in vektorskem tipu grafičnih datotek

Izobraževalci odraslih imamo velikokrat opravka z različnimi grafičnimi datotekami, kot so npr. fotografije in logotipi. Pri tem je zelo pomembno, da ločujemo med tipom formata datoteke, predvsem kadar imamo opravka s tiskarji. Ti ponavadi zahtevajo vektorske rešitve. Poznamo bitne in vektorske tipe grafičnih datotek. Bistvena razlika med njima pa je, da so bitne datoteke sestavljene iz mreže slikovnih točk (ang. pixels), medtem ko so vektorske iz geometrijskih likov, npr. ploskev in črt. Za fotografije se praktično vedno uporablja bitni zapis, za logotipe in grafične rešitve pa večinoma vektorski.

Preizkus: na desni strani sta logotipa navidez enake kakovosti. Ko ju povečate, vidite razliko. Prvi je vektorski tipa SVG, drugi pa bitni tipa JPG 257 x 90 slikovnih točk.

Značilnost vektorske grafike je predvsem ta, da povečevanje ne vpliva na kakovost, npr. logotip bo točno takšen, kot mora biti, ne glede na to, ali ga natisnete na letak ali jumbo plakat. Velikosti datotek so praviloma nižje, odvisno seveda od števila geometrijskih likov. Tipični formati so PDF, AI, EPS, CDR, za uporabnike MS Office pa tudi EMF in WMF. Če npr. pripravljate kak dopis v wordu, potem svetujem uporabo  logotipov EMF, saj bo dokument pri pretvorbi v PDF ohranil lepe logotipe, v nasprotnem primeru pa se bodo lahko pri optimizaciji ‘razmazali’. Za delo z vektorsko grafiko se uporabljajojo npr. Adobe Illustrator, Corel Draw ali pa brezplačni Inscape.

Bitno grafiko uporabljamo za prikaz fotografij, tipi datotek pa so ponavadi JPG, PNG, GIF. Kakovosti fotografije ob povečanju dimenzije ne moremo izboljšati. Za delo z bitno grafiko se uporabljajo npr. Adobe Photoshop, Corel-Photopaint ali pa brezplačni GIMP, za najosnovnejše delo v okolju Windows pa kar slikar.